Komponovaný program připravil jeho syn Pavel Novák mladší, který pokračuje v hudební tradici.

Na pódiu ho doprovodili hudebníci ze Zlínské filharmonie, ale také kapela Legendy se vrací, nebo zpěvačka Heidi Janků. Ta si s Pavlem Novákem střihla společný duet, který kdysi nazpívala s jeho otcem. Ze zdravotních důvodů se nakonec omluvil zpěvák Václav Neckář.

„Byl to první člověk, se kterým jsem vplula do českého šoubyznysu, a bylo to drsné vplutí, protože jsem v osmnácti letech skočila rovnýma nohama do vody. Hrávali jsme až osm hodin denně, a to není nic záviděníhodného. Byla to ale nejlepší škola, kterou jsem dostala,“ vzpomínala na Pavla Nováka zpěvačka Heidi Janků.

S pěveckou ikonou se prý seznámila „přes zklamanou lásku“. „Na gymnáziu se do mě zamiloval jeden kluk, ale já už tenkrát chodila se svým prvním mužem, a tak jsem ho odmítla. On pak ale přišel s tím, že chodí zpívat k jedné paní profesorce, a od ní zjistil, že Pavel Novák hledá zpěvačku. Dal mi kontakt a já se šla Pavlovi v Ostravě představit,“ popsala.

Na Pavlu Novákovi obdivovala nejen to, že skvěle zpíval, dobře vypadal, a na pódiu jako vystudovaný učitel tělocviku „metal kozelce,“ ale také pro jeho vůli bojovat se zákeřnou nemocí. Té podlehl v únoru 2009.

„Byl to neskutečný bojovník - a i když už na tom zdravotně nebyl dobře, ve chvíli, kdy vlétl na jeviště, byl jako uragán,“ usmála se Heidi Janků.

Bývalé romské ghetto ve Škodově ulici v Přerově v letech 2008 - 2015 - 2019
Romské ghetto v Přerově změnilo tvář. Škodova ulice dříve a nyní

Pavel Novák mladší zazpíval na vzpomínkových koncertech všechny známé písně, které jeho otce kdysi proslavily - Vyznání, Pihovatou nebo Malinkou.

Z pódia ale zazněla i skladba Jsi tady stále, kterou se před lety vyrovnával se smrtí svého otce, a nebo skladba Ruce - tu věnoval dětem z hemato-onkologického oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci, jež spolu se synem Filipem podporuje v rámci projektu Na dětech záleží.

Návštěvníci, kteří v neděli dorazili na koncert do Městského domu, rozhodně nelitovali. Starší lidé si zavzpomínali na dobu svého mládí a notoricky známé písničky si v sále nahlas zanotovali.

„Chodíval jsem na Pavla Nováka už od počátků jeho kariéry a vždy se mi líbil jeho hlas. Nejraději jsem měl písničku Vyznání, která byla podle mě ve své době asi nejúspěšnější, ale líbila se mi i Pihovatá. Když tady budou hrát písničky, které on nazpíval, rád si je zase poslechnu,“ svěřil se Vratislav Vymazal z Přerova. 

Pavel Novák
Vzpomínka na Pavla Nováka. Před deseti lety odešla legenda