Stromy lemující silnice mezi obcemi jsou mnohdy staré a vlivem silného větru se často lámou. Při shodě okolností se tak do nebezpečí mohou dostat řidiči i zvěř.

„Pokud se zvěř nachází v daný moment u takového stromu, pak se v ohrožení samozřejmě ocitnout může. Staré stromy u cesty jsou problémem, se kterým se setkáváme třeba ve směru od Skaličky na Zámrsky nebo právě na Horní Těšice," řekl hospodář Mysliveckého sdružení Nihlov Těšice Zbyněk Kamas.

Ten také dodal, že problém by se mohl vyřešit výsadbou mladých stromů, jenže podle nového občanského zákoníku se výsadba musí provést v minimální vzdálenosti tří metrů od společné hranice se sousedním pozemkem.

„Může se tak stát, že strom už nebude kde vysadit," podotkl myslivecký hospodář.

Jeden z posledních případů zlomených stromů nastal právě u Horních Těšic.

Silný vítr tam přelomil kmeny dvou starých listnáčů. Větve či přímo kmeny dřevin se přitom v této oblasti lámou poměrně často.

„Naposledy k tomu došlo v souvislosti s nedávnými silnými poryvy větru. Stromy u cesty jsou staré a ztrouchnivělé, což má na časté lámání vliv. S majitelem jsme se o tomto problému vloni nebo předloni bavili, ale domnívám se, že na obnovu zeleně v současné době nejsou finanční prostředky," řekl starosta Horních Těšic Petr Čech.

Problém není ve stáří

Ke spadlým stromům často vyjíždí také hraničtí hasiči. Podle jejich velitele Tomáše Nováka ale jsou ale důvody jiné než samotné stáří stromů.

„Třeba ve středu 13. srpna jsme vyjížděli k Uhřínovu, kde se vyvrátil úplně mladý smrk. Stál osamoceně v nějaké zahradě, což právě smrkům neprospívá. Často se vyvrátí podmáčené stromy, které mají třeba dvacet nebo třicet let. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že se starými polámanými stromy se setkávám spíše výjimečně," poznamenal velitel k zásahům hranických hasičů a potvrdil, že k polámaným stromům se prakticky vždy vyjíždí v případě extrémních klimatických podmínek.

„Smrky rostou rychle, proto byly vysazovány skoro všude. Problém vidím spíše nedodržení pravidla smíšených lesů, než ve stáří stromů," uzavřel velitel Tomáš Novák.