Toto rozhodnutí je však trnem v oku hnutí Otevřená radnice, jež zmíněné počínání považuje za podraz.

Pod palbou kritiky zastupitelů z Otevřené radnice se po svém odstoupení ze zastupitelstva ocitl volební lídr Sportovců Vladimír Vyplelík.

Vítězná strana, která však skončila v opozici, vyčítá tajemníkovi města prospěchářství.

„Vladimír Vyplelík podvedl voliče. V nově založeném Hnutí pro zdraví a sport si šel jako lídr pro hlasy občanů, i když nikdy pro město jako zastupitel pracovat nechtěl. Pouze chtěl dál zůstat tajemníkem úřadu, což kladl jako podmínku povolebních vyjednávání,“ uvedl předseda Otevřené radnice Ivo Lesák.

Jeho hnutí počítalo s vytvořením povolební koalice, ve které bude vedle Otevřené radnice také hnutí ANO, KDU-ČSL a právě Sportovci.

Hranický starosta Jiří Kudláček
Starosta Kudláček: I ti, kteří mě teď kritizovali, jsou opravdoví Hraničáci

Podle Otevřené radnice však jednání o této koalici ztroskotala právě na požadavku Vladimíra Vyplelíka na pozici tajemníka.

„Jako kapitán opustil mužstvo a šel si raději jako nějaký bafuňář sednout na svou jistou židli tajemníka úřadu. Opravdu ukázkové působení na mládež, kterou se jako trenér tak rád ohání,“ doplnil Ivo Lesák.

Vladimír Vyplelík si však stojí za tím, že se o žádné nefér jednání nejedná. Svůj záměr podle vlastních slov mezi Sportovci avizoval již před volbami.

„Po tom, co původní zvažovaný lídr kandidátky hnutí Hranice pro život odstoupil z účasti ve volbách, byl jsem kolegy přesvědčován a nakonec přesvědčen, abych se do čela kandidátky postavil sám.

"Upozorňoval jsem na zákonem danou neslučitelnost funkce tajemníka a funkce zastupitele. Šel jsem do toho tedy s tím, že pokud mi po volbách nepřipadne některá z volených uvolněných funkcí, rád bych dál pokračoval jako tajemník, tedy de facto šéf exekutivy města,“ popsal Vladimír Vyplelík v obsáhlém vyjádření.

Ivo Lesák, předseda hnutí Otevřená radnice v Hranicích
Lidé nás chtěli ve vedení města, přesto tomu tak nebude, říká Ivo Lesák
Vladimír Vyplelík, Hranice pro život
Tajemník či zastupitel? Vladimíra Vyplelíka čeká zásadní rozhodnutí

Nabídka na post starosty

Pokračovat jako tajemník se ale nakonec rozhodl i přesto, že nabídku uvolněné pozice ve vedení města od Otevřené radnice obdržel.

„Bohužel povolební vyjednávání s vítězem voleb se nevyvíjelo podle našich představ, a ačkoliv mi byla nabízena funkce místostarosty, v jednu chvíli dokonce starosty, odmítl jsem,“ doplnil Vladimír Vyplelík a pokračoval.

„Pochopil jsem totiž, jak je to zamýšleno. Já budu mít post a funkci, tedy především odpovědnost a hnutí Otevřená radnice bude mít moc a vliv. V této funkci bych byl pouze poslušným plnitelem úkolů od hnutí Otevřená radnice. Nikdy není dobře, když jeden má odpovědnost, ale rozhoduje někdo jiný,“ je přesvědčen volební lídr Sportovců.

Ti se nakonec stali součástí široké koalice, ve které figuruje dalších šest stran: ANO, Naše krásné Hranice, Hranice 2000, ODS, KSČM a SPD.

Na základě této dohody mají Sportovci jednoho zástupce v radě města. Radním byl za hnutí zvolen Karel Machyl, který právě Vladimíra Vyplelíka v zastupitelstvu nahradil. 

Robert Selzer, Otevřená radnice
Petr Večeřa v zastupitelstvu neusedne, nahradí jej Robert Selzer
Noví hraničtí zastupitelé. Ilustrační koláž
Toto jsou noví hraničtí zastupitelé. Podívejte se