Předtím však usedla v obou obcích členové poroty, aby vybrali nejzdařilejší vzorky. Úkol prý neměli jednoduchý. Pálenky z letošní sezony se totiž velmi vydařily.

„Sešlo se nám celkem 258 vzorů z 36 měst a obcí,“ řekl jeden z hlavních pořadatelů a zároveň majitel pálenice ve Vlkoši Oldřich Nesvadba. Pálenky v této obci hodnotilo sedm degustačních komisí složených ze tří členů.

„Hodnocení vzorků probíhalo anonymně pod čísly a mělo přesně daná pravidla. Hodnotili jsme barvu, vzhled, vůni, chuť, harmonii a celkový dojem. Nejvíce mohl vzorek získat sto bodů,“ doplnil další z pořadatelů František Sečka, který zároveň přišel loni s myšlenkou uspořádat v obci slivkošt, který nese název Vlkošská baňka.

„Když jsme tuto akci pořádali loni poprvé, dalo nám to trochu zabrat. Letos už jsme ale zúročili zkušenosti z loňska a organizace této akce nám nečinila žádné problémy,“ podotkla vlkošská kronikářka Svatava Měchurová.

Letos se v soutěži sešly vzorky z třiceti druhů destilátů. Byly to tradiční pálenky například ze švestek, jablek, hrušek, ale objevila se i ohnivá voda vyrobená z hroznů, angreštů či dokonce z dýně a oskeruší. Přitom pálenka z oskeruší vzbuzovala největší pozornost jak u poroty, tak degustující veřejnosti.

„Jedná se o jeřáb oskeruše, který se u nás vyskytuje velmi zřídka. Nejvíce se nachází na jižní Moravě v okolí Strážnice,“ upřesnil bývalý profesor přerovské zemědělské školy Sečka.

K zajímavostem ale patřil také nejstarší výstavní vzorek letošního ročníku, kterým byla pálenka z jablek vypálená v roce 1966. Majitelé vzorků, které obdržely čtyřiadevadesát a více bodů, získali diplomy. Celkem zástupci obce předali 115 diplomů.

Slivovice a destiláty z dalších ovocných druhů se hodnotila také v Čekyni. Tam se v soutěži objevilo dvaačtyřicet vzorků. Nejčastěji šlo o slivovice z trnek.

„Vybrat však ty nejlepší vzorky, byl nelehký úkol. Pálenky z letošní sezony byly skutečně velmi zdařilé,“ uvedl za porotu slivkoštu v Čekyni Jiří Oujezdský.

I když v této obci měla akce o něco menší rozsah než ve Vlkoši, Čekyňští se mohou chlubit její dlouholetou tradicí. Slivkošt se tam totiž konal už poosmé.

Milovníci pálenky měli ve Vlkoši z čeho vybírat. V sále místní sokolovny se chutnávalo přes dvě stě padesát vzorků slivovice a ostatních ovocných destilátů.