Úkolem mise, která trvala necelý rok, byla pomoc při výcviku malijské armády. O jejím zřízení rozhodla Evropské unie na základě žádosti tamní vlády.

Slavnostního nástupu se kromě vojáků zúčastnili zástupci Velitelství pro operace, velení Pozemních sil a 7. mechanizované brigády. Organizační jádro 6. úkolového uskupení tvořili vojáci 71. mechanizovaného praporu v Hranicích, doplněného o specialisty z jiných armádních útvarů.

„Je třeba zdůraznit, že se tato mise konala pod hlavičkou Evropské unie, která se angažovala v tom, aby pomohla řešit bezpečnostní situaci v Africe, konkrétně v Mali. Naši armádu ale čekají i další úkoly - příslušníci 7. mechanizované brigády, kteří jsou většinově součástí právě dekorovaných vojáků ze 6. uskupení, musejí být připraveni čelit velkým výzvám. Je to těžká brigáda, která má k dispozici tanky a bojová vozidla pěchoty. Vojáci se nyní připravují na svoji službu na Slovensku,“ uvedl zástupce velitele Pozemních sil Pavel Kolář.

Mezi elitou NATO

Podle velitele Velitelství pro operace Josefa Kopeckého působí čeští vojáci v africkém Mali už několik let.

„Tato mise byla pokračováním těch předchozích a v následujícím období bude Česká republika půl roku velet misi Evropské unie v Mali. Armáda v Mali se snaží převzít naše zkušenosti a čeští vojáci jí mají co říct, protože za sebou máme hodně operací a dosáhli jsme úrovně jedné z nejlepších armád v rámci NATO,“ řekl.

Vojáci 6. úkolového uskupení plnili v Mali řadu úkolů. Tím hlavním byla ochrana velitelství výcvikové mise v Bamaku, doprovody velitele a štábu mise, ale i zabezpečení týmu rychlé reakce. Zajišťovali i doprovody a ochranu příslušníků velitelství a podíleli se na výcviku malijské armády.

Opoziční zastupitelka Helena Netopilová
Rudoarmějec Přerovu nevadí, o jeho odstranění se neuvažuje

„Bylo trochu náročné aklimatizovat se na zdejší přírodní podmínky, protože tam bylo velké teplo. Malijští vojáci ale tento výcvik kvitovali a vždy přišli dostatečně motivovaní. To, co jim čeští instruktoři připravili, je bavilo. Asi nejtěžší bylo porozumět instruktorům - pokud je totiž výcvik vedený, tak se většinou tlumočí. Spousta z nich mluví francouzsky, ale většinou se využívá bambarština, což je jazyk některých kmenů. Výuka tedy může být trochu zpomalená,“ vylíčil Tomáš Křížek, velitel 6. úkolového uskupení.

„Tím, že výuku vedou čeští, ale i další zahraniční mentoři, stoupají malijští vojáci pomalými krůčky k tomu, aby se dostali k cíli - a tím je být připraven na válku s terorismem v Mali. Vojáci se učí, jak se pohybovat po bojišti, ale i mají i střeleckou a zdravotní přípravu. Zaměřujeme se také na ženijní průpravu a určité postupy proti improvizovaným výbušným zařízením,“ zmínil.

Slovenská mise

Čeští vojáci se v příštím roce zúčastní také mise na Slovensku.

„Má zde vzniknout bojová skupina, jejíž součástí jsou Němci, Slovinci, Slováci a Češi. Sedmá mechanizovaná brigáda má čtyři útvary a jedním z nich je i 71. mechanizovaný prapor v Hranicích. Plnění úkolů může padnout na jakýkoliv prapor z brigády,“ uzavřel Josef Kopecký.