Například za ODS se bude o přízeň voličů znovu ucházet poslanec Zdeněk Boháč, ČSSD zase do volebního klání vyslala bývalého starostu Přerova a poslance Jindřicha Valoucha. Komunisté pak sázejí na ostříleného politického matadora Josefa Nekla (KSČM), který už třikrát bojoval o křeslo v Senátu.

„Naše kandidátky už jsou schválené a nemělo by se na nich nic měnit, pokud tedy některý z uchazečů neodstoupí třeba ze zdravotních důvodů,“ shrnul přerovský radní Václav Zatloukal (ČSSD).

Dvojkou za ČSSD je Jindřich Valouch

Velkou šanci na úspěch má bývalý starosta Jindřich Valouch, který je na krajské kandidátce sociálních demokratů druhý. O křeslo ve sněmovně se ale ucházejí i bývalý poslanec Miroslav Kapoun, místostarosta Lipníku nad Bečvou Pavel Šoltys a nebo náměstkyně přerovského primátora Šárka Krákorová Pajůrková.

Zdeněk Boháč za ODS půjde do voleb jako trojka

Přerovští občanští demokraté vsadili na poslance Zdeňka Boháče, který je na krajské kandidátce třetí.

„Mou motivací je pomoc Přerovu a regionu,“ řekl Boháč, který by se chtěl v případě úspěchu věnovat oblastem, jako jsou bezpečnost a nebo politika zaměstnanosti.

Do voleb jde i náměstkyně primátora Elena Grambličková

Do parlamentních voleb jde letos překvapivě i náměstkyně přerovského primátora Elena Grambličková (ODS).

„Byla jsem navržena a chtěla to zkusit, i když si uvědomuji, že se jedná o náročnou práci,“ komentovala to Grambličková, známá hlavně z komunální politiky a svého působení v krajském zastupitelstvu.

Josefu Neklovi za KSČM bude na kandidátce patřit dvojka

Jména zkušených politických matadorů se objeví i na kandidátní listině KSČM.

Krajský a přerovský zastupitel Josef Nekl bude na kandidátce druhý, sedmičkou je pak poslanec Ladislav Mlčák. Ten už se v minulosti ucházel o křeslo poslance dokonce pětkrát. „Listiny už máme schválené a zřejmě se na nich nebude nic měnit,“ řekl Mlčák. Přerovský region podle něj ve volbách zastupují také hranický lékař Ivan Sumara (12) a nebo Zdeněk Brada z Brodku u Přerova (17).

Osobnosti známé z komunální politiky se ale objeví i na kandidátkách jiných stran. Například za Stranu zelených jde do voleb přerovský zastupitel Martin Kolaříka, za KDU – ČSL se bude ucházet o přízeň voličů starostka z Hustopečí nad Bečvou Júlia Vozáková.

„Naše kandidátky ještě nejsou definitivní, ale z regionu se na nich objeví také Marián Jurečka z Brodku u Přerova nebo Petr Prinz z Přerova,“ uzavřela Emílie Heryánová z přerovské pobočky KDU – ČSL.