Stejně jako před čtyřmi lety v Hranicích zvítězilo s pohodlným náskokem hnutí ANO, které získalo 29,1% hlasů. Koalici SPOLU připadlo druhé místo a 24,5 % hlasů. Třetí SPD se podařilo oslovit 13,3% voličů a těsně tak předstihnout společnou kandidátku PirStan, které připadlo 12,7%. Zbylým stranám se ani v Hranicích nepodařilo zdolat kýžených 5 %. Těsně pod touto hranicí skončila nejen Přísaha, ale i dosavadní stálice ČSSD a KSČM.

Volební účast bývá v Hranicích obvykle lehce podprůměrná a ani letošní volby nebyly výjimkou. Celorepublikově dorazilo k urnám 65,4 % právoplatných voličů, v Hranicích to bylo pouze 62,7%.

Do boje o poslanecký mandát se v Olomouckém kraji zapojilo také několik kandidátů z Hranic, například 2. místostarosta Daniel Vitonský (ANO) nebo zastupitel Miroslav Raindl (KSČM). Žádný z Hraničáků se však na kandidátce nedostal na volitelnou pozici. Díky kroužkování se jí nejvíce přiblížil Michal Ondra na kandidátce PirSTAN, preferenční hlasy jej vynesly z devátého na čtvrté místo.

Výsledky sněmovních voleb 2021 ve městě Hranice
Jak volila velká města v kraji? Hranice se nevymykají

Také v Olomouckém kraji se tak projevil celorepublikový trend, kdy voliči vykroužkovali kandidáty Pirátů a do popředí posunuli kandidáty STAN.

„Moc děkuji všem za podporu naší kandidátky. A speciální poděkování si dovolím poslat těm 4471 lidem, co mi projevili svou důvěru a dali mi preferenční hlas. Nikdy vás nezklamu, i když jsem se do Poslanecké sněmovny nedostal a jsem druhým náhradníkem, i tak budu nadále usilovat o lepší budoucnost pro nás, naše děti a jejich děti,“ vyjádřil svůj vděk voličům Michal Ondra.

Člen Starostů a nezávislých zároveň potvrdil svůj záměr zapojit se do komunálních voleb v roce 2022. „Příští rok se utkáme o přízeň voličů v mém rodném městě, o účast na jeho vedení, aby byly Hranice skutečně příjemné město pro život,“ doplnil Ondra.

Do voleb do místního zastupitelstva nicméně zbývá ještě dvanáct měsíců. V politickém dění se tak bude hlavní pozornost nyní upínat na Petra Fialu a dva koaliční subjekty a jejich vyjednávání o budoucí vládě.