Jednou z maminek, které rády navštěvovaly Dráček je například Olga Strnadová.

„Vím, že se centrum dlouhodobě potácelo v existenčních potížích a fungovalo spíše na dobrovolnicích. Je smutné, že město takové akce nedotuje. Bylo to moc fajn, že tady maminky a těhotné ženy měly zázemí. Je to škoda," povzdychla si matka dvou dětí.

Hospodářka Mateřského centra Dráček Marie Horáková vysvětlila, co je vedlo k tomu, aby ukončily činnost této nestátní a neziskové organizace. „Nebyly peníze. Nedostali jsme dotace od státu a už to bylo moc na sílu. Nezvládali jsme to. Sice jsme dostali příspěvek od města, ale to by nám vystačilo tak na dva nájmy," pověděla matka tří dětí.

„Nejnákladnější pro nás byla herna. Provoz nás stál pět a půl tisíce jen za energie. Vydělávali jsme na burze a všech ostatních akcích jenom na to, abychom utáhli provoz. Bylo to nad naše síly," pokračovala hospodářka, které je líto, že museli provoz ukončit.

„A ještě víc mi to bude líto za půl roku. Teď mám všeho nad hlavu ze stěhování, rozvážení, malování, vyklízení a rozprodání všech věcí. Až si odpočinu, tak mi to samozřejmě líto bude," konstatovala smutně.

Akce budou

„Veškeré akce, které Dráček pořádal, budeme dělat v rámci hranického sokola," pověděla dále Marie Horáková. Jde o akce typu dětský den, mikulášské přehlídky, lampiónová procházka, burza a další. Maminky s dětmi se tak nemusí bát, že by přišly o zábavu.

Bývalá hospodářka dále poukazuje i na pozitivní stránky.

„Ulevilo se mi, že už nemusíme shánět peníze pro Dráček. Nadále máme cvičení rodičů s předškoláky a žáčky, akorát už spadáme pod sokol," zakončila Marie Horáková.

Nyní v Hranicích pro matky s dětmi existují dvě centra, kde mohou přijít a skotačit se svými ratolestmi – vzdělávací centrum U kocoura Mikeše a Hranická džungle.