„Když se podíváte po Hranicích, je vidět, že většina heren zavřela. Městská policie provádí průběžné kontroly a momentálně nemáme zprávy, že by se někdo pokoušel nelegálně provozovat tato výherní zařízení," sdělil tiskový mluvčí města Hranice Petr Bakovský.

Ačkoliv vyhláška o zákazu provozování výherních automatů na území města Hranice platí již od ledna 2015, na většině zařízení se mohlo v průběhu minulého roku hrát vesele dál. Povolení o provozování činnosti totiž musí vedle města zrušit i ministerstvo financí.

„Správní řízení, které by ukončilo provoz hracích automatů, může ministerstvo financí podle zákona zahájit až v momentu, kdy je vyhláška účinná, což v tomto případě bylo od 1. ledna. Konkrétně v Hranicích nyní zahajujeme osm správních řízení s celkovým počtem 153 technických zařízení," řekl Deníku na začátku roku mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Nyní už ministerstvo většinu řízení ukončilo. Provozovatelé tak chtě nechtě museli automaty odstranit.

Otázka kvízomatů

„Momentálně je velmi diskutovaná otázka takzvaných kvízomatů, které by provozovatelé rádi zavedli, jako náhradu za klasické automaty. Ministerstvo se k tomu prozatím staví odmítavě a považuje je za přístroje na stejné bázi," uvedl dále Petr Bakovský.

„Automaty znamenaly příjem do městského rozpočtu. Ty příjmy byly pro město samozřejmě poměrně vysoké, ale když si uvědomíme, že při ročních ziscích kolem dvanácti miliónů korun, museli hráči v hernách nechat částku pohybující se okolo osmdesáti miliónů korun, tak je to obrovské množství peněz, které mohly být investovány jinde. Například v obchodech, službách a na dalších místech, což by městu také prospělo," řekl tiskový mluvčí.

Snížení kriminality

Právě v souvislosti s rušením výherních zařízení zároveň došlo v Hranicích k razantnímu snížení kriminality ve večerních hodinách. Podle vyhodnocení policie až o čtyřicet procent.

„Zaznamenali jsme výrazné snížení. Vše nasvědčuje tomu, že tento pozitivní trend souvisí právě se zákazem provozu herních výherních automatů. Evidujeme daleko méně drobných krádeží či výskytu nějakých podezřelých a podnapilých osob v Hranicích," potvrdil vedoucí obvodního oddělení Police České republiky Petr Čech. 

Autor: David Král