Vypouštění rybníka obvykle zabere deset až dvanáct dní. Poté rybáři na dno položí síť, do které ryby naženou a z níž je pak sbírají. Posledním krokem je jednotlivé druhy rozdělit a poslat na další cestu.
Z rybníka vodní živočichové putují buďto rovnou do prodejních stánků na břehu nebo na rozehřátou pánev místních kuchařů. „Denně prodáme asi tunu kaprů," svěřil se prodejce jednoho ze stánků s kapry Karel Šidlík. Na místě rybu na přání zabije i vykuchá.
Ryby, které mají větší štěstí, odjíždí na sádky v Zubří, aby mohly před Vánocemi plavat v kádích a pokračovat na stůl štědrovečerní večeře. „V Hranicích budeme prodávat u Sparty, Albertu a sportovních rybářů," lákal majitel rybářství Slavoj Haška.
V rybníku letos plavali kapři, amuři, líni a tolstolobici spolu s dravými štikami, candáty a sumci.
„Chtěli bychom vytáhnout tak 25 tun ryb," pokračoval rybář Haška, který se mokrému povolání věnuje už třiačtyřicet let. V sobotu ještě žádný netradiční úlovek v kádi neměl.
„Zatím jsme narazili jen na dvacetikilového sumce," přiznal.
Hladové u stánků čekaly opravdové pochoutky. Mohli vyzkoušet rybí hranolky, tatarák, uzenou rybu, pstruha a kapra po mlynářsku, rybu v těstíčku nebo klasického smaženého kapra.
„Přijeli jsme zobnout něco místo oběda. Jsme tu už potřetí, minulý víkend jsme se vypravili i na výlov do Tovačova," sdělila Lýdie Škrdlová, která s manželem k rybníku dojela na kolech.
Kromě ryb mohli příchozí ochutnat také frgály, trdelník, medovinu a další domácí produkty. Nechybělo ani již tradiční kolo štěstí nebo akvárium se zástupci podvodního světa rybníku Choryně Velká. Na své si tak přišli jak dospělí, tak děti.
AUTOR: Veronika Hlavinková