Rybáři v holínkách se brodí vodou a nahánějí šupináče do sítí. Mlha, která ještě ráno zahalovala hladinu rybníka, se pomalu rozplývá.

Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově má vždy neopakovatelnou atmosféru a ani letos si tuto podzimní podívanou nenechaly ujít tisíce lidí ze širokého okolí.

Dorazili z Přerova, ale i Prostějova, Olomouce nebo Kroměříže. Výlov je dvoudenní a potrvá i v neděli.

Nádraží v Přerově
Železnici v Přerově čeká další modernizace za miliardy

Ryb bude dost, velké a zdravé

Opatrné prognózy rybářů, kteří se obávali toho, že kvůli tropickým vedrům letošního léta Hradecký rybník nevydá tolik ryb jako v minulých letech, se naštěstí nenaplnily. Už první den výlovu vypadal nadějně.

„První zátah se celkem vydařil a vypadá to, že je ryba zdravá a velká. Kapr je všech velikostí, které potřebujeme - jsou tady ryby na vánoční trh, které končí v sádkách, ale i ty pro okamžitou spotřebu a dnešní prodej. Část si odebere Český rybářský svaz,“ řekl Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov.

Nejrozšířenější chovnou rybou je už tradičně kapr, ale rybáři vylovili z vody také tolstolobiky a dravé ryby, zejména štiky.

„V sítích je amur, lín i sumec. Jen candátů pravděpodobně tolik nebude, protože nám v létě kvůli suchu a nedostatku vody hodně kusů uhynulo,“ poznamenal Jiří Zahradníček.

Už v sobotu odpoledne se mohli mistři Petrova cechu radovat, protože se jim nejspíše podaří dosáhnout stejného množství vylovených ryb jako v loňském roce.

„Jsme zhruba v půlce a odhadujeme, že na těch 650 metráků nakonec asi dosáhneme,“ odhadoval kolem půl páté odpoledne.

Strašidlácké hrátky u Laguny
V okolí Laguny rejdila strašidla. Podívejte se

Luxusní rybí hranolky

Kromě samotného výlovu jsou pro návštěvníky vždy velkým lákadlem stánky s občerstvením a rybími specialitami.

Mnozí z těch, kteří na výlov dorazili autem, autobusem nebo třeba na kole, se netajili tím, že kvůli nim klidně vynechají i sobotní oběd.

„Ryby si nekupujeme, protože manžel je velký rybář, a tak nám to není tak vzácné. Ke specialitám, které tu mají, se ale běžně nedostaneme, a tak vždycky něco ochutnáme a podpoříme místní kolorit. Výborné byly hranolky ze štiky,“ řekla Petra Kristová, která přijela z Prostějova.

Výlov si nenechal ujít ani Petr Turanec z Přerova.

„Chodíme se každý rok pravidelně podívat už na to, jak ryby nahánějí. Pak si stoupneme do fronty ke stánku na štičku. Kupujeme hlavně rybí hranolky, ty jsou opravdu luxusní. Bylo mi řečeno, že se dnes vařit nebude, a tak asi poobědváme tady,“ dodal s úsměvem.