„Účast bývá vždy velmi vysoká, loni jsme měli dokonce více než čtyři sta vzorků. Tentokrát ale počet přihlášených ovlivnilo počasí. Úroda byla nejslabší za posledních deset let – málo sluníčka a hodně vody. Degustátoři se shodli, že úroveň vzorků byla loni vyšší,“ řekl Oldřich Nesvadba z Pálenice Vlkoš, která spolu s obcí a klubem seniorů soutěž pořádá.

Absolutním vítězem v roce 2011 se stal Miroslav Uhlíř z Břestu a jeho slivovice. „Pálím durancie ze zahrady mého strýce. Kromě trnek dělávám ještě jablečné víno na kalvados,“ zmínil vítěz, který se loni účastnil Vlkošské baňky poprvé. „Konkurence byla velká, ani jsem nečekal, že dopadnu tak dobře,“ poznamenal. Pro vítěze pořadatelé připravili netradiční cenu. „Dostane švestku, o kterou se jako hospodář musí dobře starat. A co vypálí z první úrody, půjde do Vlkoše,“ popsal jeden ze zakladatelů soutěže František Sečka.

Protože Vlkošská baňka slaví již „půlkulaté“ výročí, podstoupili všichni dosavadní vítězové slavnostní pasování. Kromě Miroslava Uhlíře to byli i Karel Němec, Petr Apolenář, Pavel Sochor a František Hlobil.

Soutěž si pochvaloval i Milan Urbášek z Olomouce, jehož hruškovice se umístila na druhém místě. Loňské úspěšné umístění si naopak nezopakoval Radovan Kučera. „Máme ale 98 bodů, to není špatné. Líbí se nám tu moc, vždyť jsme domácí, z Vlkoše,“ podotknul palírník Kučera. Raritami mezi jinak ovocnými destiláty byla „okurkovice“ od Josefa Černého z Beňova a vzorek vyrobený z rýže, který dodal Hoang Thuanh Anh.

Každý rok se organizátoři snaží přijít s něčím novým. Je to například prodejní výstavka výrobků vlkošských žen, pultík Centra postižených Zlín či prodej stromků a výrobků z domácí zabíjačky. „Máme tu také med, protože soutěží i medoviny a k těm včely a med patří,“ doplnil Sečka.