VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Plány s výrobou bioetanolu se odkládají

Přerovsko -Rozjet výrobu bioetanolu, který se používá jako příměs do benzinových paliv, plánovaly v minulosti v přerovském regionu hned tři podniky.

29.4.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Hana Jančovičová

Všechny tři společnosti však své záměry zatím pozastavily. Důvod? Výroba bioetanolu je podle nich nerentabilní a nemá potřebnou podporu od státu i Evropské unie.

„Tento záměr zatím nikdo nerealizoval,“ potvrdil ředitel okresní Agrární komory v Přerově František Špalek.

Podle jeho slov důvodem jsou současné nepříznivé podmínky pro realizaci tohoto podnikatelského záměru. „Investory odrazuje i stoupající cena obilovin, která zvyšuje vstupní náklady na výrobu bioetanolu. Loni se cena obilovin vyšplhala až na dvojnásobek oproti přecházejícímu období,“ vysvětlil Špalek.

Závod na výrobu bioetanolu měl zájem na Přerovsku vybudovat cukrovar v Prosenicích, ale také lihovar v Kojetíně.

„Máme stavební povolení a zpracovanou veškerou projektovou dokumentaci na zřízení výrobny bioetanolu. Před rokem jsme však záměr zastavili. Přiznám se, že nevidím příliš velkou šanci, že bychom ho v nejbližší době realizovali. Neříkám, že se k záměru někdy v budoucnu nelze vrátit, ale současné podmínky to neumožňují. Neexistuje totiž dlouhodobá vize včetně konkrétních kroků, aby tento záměr měl šanci na úspěch. Nemá podporu jak ze strany státu, tak Evropské unie,“ sdělil ředitel Moravského lihovaru v Kojetíně Jan Stiebic.

V Kojetíně měla v úmyslu postavit závod na výrobu bioetanolu společnost Koragro. Nový závod měl vyrůst v lokalitě mezi Kojetínem a příměstskou částí Popůvky. S vlastní realizací počítalo vedení společnosti už v letošním roce.

Jak se tento záměr vyvíjí, zůstává otázkou. „Teď bych se k tomu nerad vyjadřoval,“ vzkázal Deníku ředitel společnosti Ivo Filla. V prosenickém cukrovaru však s výrobou bioetanolu stále počítají.

„Záměr jsme ale trochu přehodnotili. Pro výrobu bioetanolu chceme navýšit podíl vstupní suroviny ve prospěch cukrové řepy namísto obilovin,“ vyjádřil se David Obrhel z cukrovaru v Prosenicích.

Zemědělci z přerovského regionu pěstují v současné době většinu plodin pro potravinářské účely. „Veškerou sklizeň dodáváme do výkupen, a jak s nimi naloží, to už nevíme. Je pravděpodobné, že řepky jsou určeny i ke zpracování na nepotravinové účely, ale naše vypěstované obiloviny slouží výhradně ke zpracování potravin či krmiv,“ uvedl agronom Jaroslav Mackovík ze Zemědělské společnosti Pobečví v Rokytnici.

Autor: Dagmar Rozkošná

29.4.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Házenkáři TJ Cement Hranice. Ilustrační foto

Cementáři na rozjetou Plzeň nakonec nestačili

Pojištění pracovní neschopnosti může vytrhnout trn z paty

Dlouhodobá léčba nemoci nebo úrazu zamává nejen s psychikou člověka, ale také s jeho peněženkou. Pokud nemáte našetřenou solidní rezervu, zamyslete se nad připojištěním pracovní neschopnosti. Může vám přijít vhod. Co byste o připojištění měli vědět prozrazuje David Kučera, finanční poradce Partners.

Pitbul kousnul návštěvnici baru do obličeje

Do fakultní nemocnice odvezla záchranka mladou ženu, kterou v jednom z přerovských barů pokousal pitbulteriér její známé.

Silný vítr vyvrátil strom na projíždějící automobil

FOTO Z MÍSTA / Varování meteorologů před silným větrem se naplnilo, a také na Přerovsko dorazil v neděli silný vítr, který způsobil ve večerních hodinách dopravní nehodu.

Špičky hledaly špičkový koláč a špičkovou slivovici. Tu nejlepší má starosta

VIDEO / Vůně moučníků, nezaměnitelné aroma domácí pálenky a báječná atmosféra doprovázela v sobotu 9. prosince již 14. ročník soutěže Špičkový koláč a špičková slivovice, a kde jinde než ve Špičkách. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT