Pracovníci starající se o očistu města tak za čtvrt roku odklidili celkem 215 tun prachu, který se na ulicích pod vlivem automobilové dopravy víří. Před rokem to bylo „jen" 128 tun.

„Je pravda, že tyto výsledky značně ovlivňuje právě počasí. Celý loňský červenec v podstatě propršel a léto tehdy bylo hodně deštivé. Zatím však nemáme k dispozici podrobnější analýzu, která by uvedla případné jiné důvody letošních výsledků," řekl tiskový mluvčí Městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský.

Hranice k pravidelné čtyřměsíční zvýšené očistě přistupují už od roku 2007. Výsledky z prvních let tohoto modelu však prý byly bližší spíše letošním údajům než těm loňským. „Výkyv jsme zaznamenali spíše v minulém roce," potvrdil mluvčí.

Pracovníci Ekoltesu čistili jak městské tahy, tak i vozovky v místních částech Slavíč, Drahotuše a Velká. „Má to svou logiku. Slavíč a Drahotuše jsou ovlivněny hlavní silnicí mezi Přerovem a Hranicemi a ve Velké se k očistě přistupuje kvůli nákladní dopravě z lomu v Hrabůvce," doplnil Petr Bakovský.

Hranice jsou v údajích ministerstva životního prostředí dlouhodobě uváděny jako město se zhoršenou kvalitou ovzduší. Proti tomu se radnice snaží bojovat například vysázením zeleně či spoluprací s největšími znečišťovateli životního prostředí ve městě.

„Chci vyzdvihnout maximální míru spolupráce s firmami, které nám svá data dobrovolně poskytují. Jedná se v podstatě o ty největší znečišťovatele v Hranicích," řekla starostka Radka Ondriášová (ČSSD) v souvislosti s novým monitorovacím systémem, který prostřednictvím jednoho stálého (ZŠ 1. máje) a jednoho přemístitelného zařízení (na 11 místech) zobrazuje nejnovější i dříve naměřené hodnoty ovzduší ve městě. Zájemci mohou hodnoty zjišťovaných látek sledovat už od září prakticky online na městském webu.

Radnice kvůli tomuto projektu už v roce 2008 žádala o příspěvek ze státního fondu životního prostředí, který činil přibližně devět milionů korun. „Momentálně jsme ve fázi proveditelnosti projektu, která bude trvat pět let. Součástí devítimilionové dotace byl nákup přístroje, celé služby a internetové aplikace, včetně softwarových služeb," konstatovala vedoucí životního prostředí v Hranicích Ivana Zaoralová.

Celý projekt je na úrovni dvacetitisícového města v České republice v podstatě jedinečný. Například na severu Moravy se podobný model realizoval pro celý Moravskoslezský kraj.