To se potvrdilo v pátek 28. března. Zatímco hřiště v Ústí zatopila řeka Bečva, zahrádky Pod Křivým nedaleko cyklostezky zalila voda, která neměla kam odtéct.

Majitelé pozemků si ale snad již brzo oddechnou. U zahrádkářské kolonie Pod Křivým se totiž mají dočkat nového odtokového kanálu, který by měl problém řešit.

Best Fest 2014 v Rouském
Best-Fest summer Rouské se opět vrací. Co nabídne?

Celá situace je způsobena vysokou hladinou spodní vody, která v případě dešťů a zvednuté hladiny Bečvy nemá kam odtékat.

„Všechny povrchové vody, které na zahrádky jdou seshora z Pod Křivého a z Helfštýna, tak nemají kam odtékat. Není to záplava vlivem Bečvy, ale je to povrchová voda, která prostě neodteče," vysvětlil předseda zahrádkářů Pavel Pořízek.

Libor Beneš, který má v dané lokalitě také zahradu už třicet let, říká, že poslední záplava zahrádek byla asi tak před pěti lety.

„Máme ten problém, že jsme na mrtvém rameni řeky Bečvy, a když je hodně nasycená půda a zároveň dlouho prší, setkávají se tam dva tlaky. Jeden je od Bečvy a druhý povrchová voda, která stéká z kopců a lesů," vysvětlil Libor Beneš.

Helfštýnský okruh. Ilustrační foto
Záplava veteránů vyrazí na Helfštýnský okruh, k vidění budou i unikátní kousky

Řešení už zanedlouho

„V minulosti bylo zrušeno koryto vod, které ústily až do Bečvy a dnes se to musí řešit dražším řešením pomocí kanalizace do Bečvy. Město Hranice zadalo studii na odvedení vod z této lokality. Udělali jsme výběrové řízení, rada města schválila peníze na provedení projektové dokumentace a nyní se připravuje projekt," řekl mluvčí města Petr Bakovský.

Projekt na nový odtokový kanál by měl být hotov do konce srpna. Cena ještě není známa, ale rámcově ji určí výsledek projektu a definitivně pak výběrové řízení na zhotovitele stavby.

Tomáš Vejmola alias Tomík na cestách se vydal do Gruzie a zpět na kole. Teď chystá novou cestu do Bangkoku.
Tomík na cestách: Lidé mi kopali do stanu, abych vypadnul