Návštěvníky o víkendu přivítá například relaxační farní zahrada ve Slatinicích na Olomoucku, která před několika lety vznikla díky tamním nadšencům. Kromě pestrobarevných květin zde voní bylinky a léčivé rostliny.

Přímo v Olomouci se pro veřejnost otevře soukromá zahrada v Šemberově ulici číslo 66/9. Vznikla ve dvorním traktu historického domu v centru města a nabízí záplavu květin, ale i pohled na umělecká díla.

V neděli odpoledne mohou zájemci zajít na procházku do parku v zámeckém areálu Chudobín, místní části Litovle.

Vizualizace zahrady u hospice na Sv. Kopečku
Na Sv. Kopečku vznikne nová zahrada, s terasou i kavárnou. Takto má vypadat

Na Prostějovsku bude v rámci Víkendu otevřených zahrad otevřena Botanická zahrada Petra Albrechta v Prostějově nebo zahrada na Běleckém Mlýně. Lidé vyrazí také do zámecké zahrady v Čechách pod Kosířem, kde proběhnou komentované prohlídky se zahradníkem. V tamní oranžerii bude k vidění výstava fotografií.

V Přerově láká biokoridor Hvězdárna a historický park Michalov. Největší a nejkrásnější park ve městě byl navržen na počátku dvacátého století architektem Františkem Thomayerem. Zdobí jej upravená zeleň, ornamentální výsadby letniček a navštívit je možné zahradu s mokřadním biotopem, přírodní část v podobě lužního lesa, rozárium nebo skleník s ukázkou subtropických rostlin. Nechybí zde zázemí pro návštěvníky v podobě dětských hřišť, restaurace, občerstvení a sportovišť.

Přerovský park Michalov má nově upravené cesty. Květen 2022
Michalov je po úpravách cest, ožije promenádními koncerty

Rozsáhlý zámecký park osázený exotickými stromy a dřevinami, rybník, velké okrasné jezírko a přírodní příjemně šumící potok si o víkendu užijí návštěvníci Resortu Sobotín. Kdo má rád zahrady vytvořené v souladu s permakulturním přístupem, ten může vyrazit do obce Jindřichov, kde bude přístupná zahrada u rodinného domu číslo 121.

Podrobné informace o Víkendu otevřených zahrad jsou k dispozici na www.vikendotevrenychzahrad.cz.