„V polovině listopadu jsme evidovali více než 1500 žádostí a zájem žadatelů byl vyšší než původně vyčleněné finanční prostředky. Proto jsme se rozhodli navýšit dotační program o dalších třiačtyřicet miliónů korun,“ informoval na konci minulého roku náměstek olomouckého hejtmana Pavel Šoltys.

Pomoc s přípravou žádosti nabízí zájemcům i v novém roce Hranická rozvojová agentura.

„Vzhledem k prodloužení termínu předkládání žádostí bude i Hranická rozvojová agentura pokračovat v informační kampani. Pro případné zájemce probíhají od 3. ledna každých 14 dní osobní konzultace. Vždy ve středu v sídle Hranické rozvojové agentury na Třídě 1. máje v Kunzově vile od 15 do 17 hodin,“ informovala ředitelka Hranické rozvojové agentury Michaela Škrobánková.

Autobus KIDSOK v nové bílé úpravě a s novým číslem linky
Lepší jízdní řády už v lednu, slibuje kraj po průšvihu s autobusy

Občané mohou také volat na telefonní čísla 773 100 050 a 733 137 754.

Pro vedení města Hranice je výměna starých kotlů jedna z priorit v boji za zlepšení stavu ovzduší. Vedle informační kampaně tak podporuje žadatele také finančně. Výše podpořené částky z Olomouckého kraje je maximálně 85 %. Město Hranice pak podpoří žadatele dalšími 7 %.

„Při měřeních se ukazuje, že v zimních měsících nepředstavují největší problémy při znečišťování ovzduší ani doprava ani podniky, ale právě kotle na pevná paliva,“ prozradil starosta města Jiří Kudláček.

„Mnohdy tyto kotle vlastní starší lidé a my se jim tak musíme snažit maximálně pomáhat v tom, aby je byli schopni vyměnit,“ řekl dále Jiří Kudláček.

Finanční podpora je poskytována na výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech. Lidé mohou díky dotacím ušetřit při pořízení kotlů na pevná paliva, plyn nebo tepelných čerpadel.

Při první vlně kotlíkových dotací v roce 2016 vzešlo z Hranic pouze 30 žádostí. Ve druhé vlně je již zájem výrazně vyšší. Se začátkem prosince už měl Olomoucký kraj zaevidován téměř dvojnásobný počet žádostí hranických občanů. 

DAVID KRÁL