Stoupl i počet přenocování, byť lidé stále zůstávají čím dál tím kratší dobu.

Ve svém pravidelném výzkumu to zjistil Český statistický úřad.

Za prvních devět měsíců letošního roku využilo služeb hromadných ubytovacích zařízení v kraji 350 tisíc hostů.

Oproti stejnému období loňského roku je to nárůst o téměř 12%, nejvyšší skok za posledních deset let. A také nejvyšší procentuální přírůstek návštěvníků ze všech krajů v ČR.

Ve srovnání s jinými regiony však Olomoucký kraj stále patří na spodní patra žebříčku návštěvnosti. Méně turistů od ledna do konce září přijelo už jen na Vysočinu, do Pardubického a Ústeckého kraje.

Na špičce je mimo Prahu kraj Jihomoravský (925 tisíc návštěvníků za první tři čtvrtletí letošního roku) a Jihočeský (885 tisíc).

Příklad pro celou republiku

Nárůst návštěvnosti letos očekávají například v Muzeu historických kočárů v Čechách pod Kosířem.

„Letos je to zajímavé. Nemáme ještě uzavřenou databázi, ale ročně chodívá dvanáct třináct tisíc lidí. Letos to může být i víc, uvidíme," odhadoval ředitel muzea Václav Obr.

„Návštěvníci jsou u nás spokojení, z jednoho autobusu, který přijede, jsou potom dva, lidé o nás mluví a vracejí se," dodal s tím, že důvodem je i podpora Olomouckého kraje.

Podle ředitele organizace Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu Jana Závěšického je vyšší návštěvnost výsledkem několikaleté práce.

„Posledních sedm osm to funguje let velmi dobře. Model uspořádání cestovního ruchu v Olomouckém kraji je i akademiky vydáván za příklad dobré praxe pro republiku," vysvětluje Závěšický.

Nedávno investované miliardy korun jsou podle něj vidět, ať už jde o lyžařský areál v Koutech nad Desnou, modernizaci lázní, fortové pevnosti v Olomouci nebo nové hotely.

Lidé k návštěvě lákají webové stránky kraje zaměřené na turisty, účty na Facebooku, brožury v různých jazycích nebo kampaně zaměřené třeba na místní jídla.

Dříve pět nocí, teď už jen tři

Počet nocí, které turisté v regionu stráví, nicméně rok od roku klesá.

„Nízký počet strávených nocí neovlivníme. V Olomouckém kraji je to problém sektoru lázeňství, které je tahounem. Průměr strávených nocí byl kolem dvaceti, dnes je to přibližně třináct. Klesá totiž počet pojištěnců. Nahrazují je samoplátci, kteří nezůstávají tak dlouho a neutrácejí tolik peněz," řekl Závěšický. Doplnil, že jde o celoevropskou záležitost.

Zatímco v roce 2000 strávil návštěvník v kraji průměrně pět nocí, letos už to byly jen tři. A to i přesto, že jich přibývá, což platí i pro krajské město.

„Přibylo jednodenních pobytů. Má to svá pozitiva i negativa. Pozitivem je, že i když lidé nepřespí, tak ve městě využijí například stravování a další služby, a tím zvyšují obrat místním podnikatelům. Negativem je nevyužití nabídky ubytovacích kapacit ve městě," sdělila Karin Vykydalová, vedoucí oddělení cestovního ruchu magistrátu.

Radnice se tento trend snaží zvrátit nabídkou různých balíčků, které často nabízejí ubytování.

I tak počet přespávajících turistů narostl.

„Za první pololetí se počet hostů ubytovaných ve městě zvýšil. Nárůst jsme zaznamenali hlavně u zahraničních návštěvníků ze zemí jako Rusko, Německo, Itálie či Litva. Cizinců přijelo přes jednadvacet tisíc." uvedla Vykydalová.