Automaty v Hranicích dál fungují a lidé v nich stále mohou utápět peníze.

Situaci potvrdil i mluvčí města Petr Bakovský.

„Městská policie vše zkontrolovala před koncem roku, upozornila majitelé heren, že od nového roku budou automaty zakázány. Když se policisté dostavili po prvním lednu, automaty zrušeny nebyly a majitelé se odkazovali na povolení od ministerstva financí," řekl Deníku Petr Bakovský.

Hranice přijaly vyhlášku o zrušení automatů už v roce 2011 jako první město v Olomouckém kraji. Podle ní ten, kdo bude přístroje provozovat po 1. lednu 2015, vyhlášku poruší.

Dva typy přístrojů

Město nyní hledá vhodné právní řešení. Existují totiž dva typy hracích přístrojů – první, které byly schváleny městem a musely z hranických podniků zmizet na konci roku 2013 a pak je druhý typ, který povolovalo ministerstvo financí a právě ten je kámen úrazu. Povolení ministerstva totiž stále platí.

„Správní řízení, které by ukončilo provoz hracích automatů, může ministerstvo financí podle zákona zahájit až v momentu, kdy je vyhláška účinná, což v tomto případě bylo od 1. ledna. Konkrétně v Hranicích nyní zahajujeme osm správních řízení s celkovým počtem 153 technických zařízení," uvedl mluvčí misterstva financí Radek Ležatka.

Bonver: Hluboké nepochopení

Jednou ze společností, která i nadále v Hranicích automaty provozuje, je Bonver.

„Ze strany města došlo k hlubokému nepochopení. Je pravda, že od 1. ledna je platná vyhláška, ale my se řídíme rozhodnutím ministerstva financí. A dokud ministerstvo neučiní kroky ke zrušení automatů, tak se my ani vyhláškou řídit nemůžeme," uvedl za společnost Bonver Svatopluk Kopecký.

Město nemá žádnou možnost, jak herny postihnout. Proto majitelé neustoupili a nadále nechávají hrací přístroje v provozu.

„Do právních sporů nepůjdeme. Majitelům automatů jsme neudělili žádný postih, zatím na to nemáme právo," sdělil Petr Bakovský.

Obec nemůže zasahovat

Podle ministerstva financí město majitele herních automatů ani postihovat nemůže.

„Pokud jde o sázkové hry, loterie a jiné podobné hry, které povoluje ministerstvo financí, výkon státního dozoru obci nepřísluší," komentoval mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

„Pokud by došlo k situaci, kdy majitel automaty nadále provozuje i po zrušení povolení, mělo by město prostřednictvím ministerstva financí upozornit Státní dozor nad loteriemi a jinými podobnými hrami. To už vše následně prozkoumá a popřípadě zahájí správní řízení," upřesnil Radek Ležatka.

Apel na morálku

Za minulý rok do městské kasy přibylo díky automatům 11,5 milionu korun, přičemž lidé prohráli přes 71 milionů korun.

V tomto roce už město s žádnými příjmy z hazardu počítat nemůže.

„Je pravda, že město přijde o peníze. Nicméně automaty jsou nemorální a tvoří smutné osudy. Vyhláška je z naší strany takový apel na morálku," podotkl mluvčí města Petr Bakovský. 

AUTOR: BARBORA JESTŘEBSKÁ