„K zápisu se teprve chystáme, takže jsme zvědaví, jak to malá zvládne. Dcera vůbec nervózní není, naopak se na to moc těší. Já tu nervozitu maličko pociťuju," přiznala paní Vladimíra, maminka jedné z uchazeček o školní docházku.

Učitelé s dětmi prošli nejen základní písmenka či čísla, předškoláci poznávali barvy či zvířátka. Podle toho kantoři zjistili, nakolik jsou děti vyzrálé ke každodennímu učivu.

„V případě, kdy cítíme ještě nějaké rezervy, doporučujeme odklad. Ze zkušenosti víme, že to opravdu pomůže, když dítě dostane ještě více času," podotkla zástupkyně ředitele pro první stupeň Marie Hajdová.

Vloni byl odklad doporučený jednomu dítěti, před dvěma roky pěti dětem. Drtivá většina u zápisů zkoušených předškoláků tak od září nastupuje do první třídy.

„Letos je u třech dětí žádáno o odklad. Je třeba ale ještě doporučení lékaře a poradny. Nevíme tedy, jestli bude odklad doporučený," uzavřela Marie Hajdová.

Zápisy v pátek probíhaly od 14 do 18 hodin. Školy budou rodičům s jejich ratolestmi otevřené i v sobotu od 8 do 11 hodin.