Jak potvrdil mluvčí města Petr Bakovský, o vybudování zimního stadionu se mluví už dlouho.

„Například před výstavbou krytého bazénu mezi lety 2005 a 2006 proběhla v Hranicích dotazníková akce, co by si lidé přáli, zda krytý bazén, zimní stadion nebo něco jiného. Tehdy výrazně vyhrál bazén," sdělil mluvčí.

Anketa se uskutečnila na začátku června roku 2003 a z 5027 vyplněných lístků se tehdy pro krytý bazén rozhodlo 3624 občanů. Pro zimní stadion bylo 1 070 hlasujících.

„Od té doby se myšlenka na výstavbu „zimáku" několikrát vrátila. Například okolo roku 2012 se návrhem projektanta a vodohospodáře Karla Hübla zabývalo zastupitelstvo. Podle zastupitelů nebylo úplně vyjasněné financování projektu. Je třeba brát v potaz nejen samotnou výstavbu, ale také provoz, který je finančně náročný," pověděl dále.

Kde? V Žáčkově ulici

Místostarosta Ivo Lesák (Otevřená radnice) potvrdil, že pokud by město získalo z dotačních či soukromých peněz, vyrostl by zimní stadion v Žáčkově ulici.

„Je to komplexní prostor, který slouží ke sportovním akcím. A co se týká našich plánů, chceme ho posunout do přípravy realizace, ať je dokumentačně nachystaný. Určitě ale chceme použít mimoměstské peníze," vysvětlil.

Lesák vidí v zimním stadionu správnou sportovní aktivitu pro vyžití mládeže.

„Čím víc aktivit zde děti a občané Hranic budou mít, tím kvalitnější život tady bude. Myslím, že jde o věc, která zde určitě chybí. Nejde ani tak o nějaké ambiciózní cíle, že by se v Hranicích hrála první liga, ale jde především o školy a veřejnost," podotkl dále. Přitom v Hranicích a okolí se nachází dohromady čtrnáct hokejových týmů.

S jeho postojem souhlasí i zastupitel Miroslav Raindl (KSČM).

„Od devadesátých se zimní stadion objevoval ve volebním programu několika politických stran. Domnívám se, že je to třeba, protože jsme hokejová velmoc. Ale nesmí to být na úkor spokojenosti našich občanů. Proto se budeme snažit získat evropské dotace," řekl s tím, že by ocenil, kdyby se k výstavbě vyslovili i obyvatelé Hranic.

„Je mi jasné, že narazíme na negativní postoj, ale to už je v povaze lidí," povzdechl si.

Co na stavbu zimáku říkají lidé?

Názory lidí či učitelů tělocviku se liší.

„V rámci tělocviku by nebylo špatné, kdyby děti mohly chodit bruslit, ale ty nemají ani brusle a ani tolik peněz na vstupné, protože podle tehdejšího návrhu pana Hübla se počítalo se vstupným snad sto korun. Navíc než bychom došli tam a zase zpět, to by nám moc času na bruslení nezbylo," pověděla tělocvikářka Markéta Částečková, která by stadion ve svém volném čase využila.

„Jezdíme s dětmi do Jičína nebo do Valmezu, ale pokud by stadion byl dotovaný a ztrátový, asi bych ho v Hranicích nechtěla. Kvůli těm pár hodinám, které tam ročně strávím, bych radši jela do jiných měst," dodala.

Stejný názor zastává i její kolega Daniel Navrátil.

„Hranice jsou moc malé město na to, aby zde mohly vedle sebe existovat dva objekty jako je bazén a zimní stadion. Nevěřím tomu, že by si na sebe zimák vydělal. Když jsme se mezi dětmi ptali, tak bruslí minimum z nich. Jako tělocvikář bych tam s dětmi jít nemohl. Přiznávám, že kdyby se tu stadion postavil, začalo by se to měnit, ale je to běh na dlouhou trať," řekl.

„Samozřejmě bych ho navštívil, kdyby tu byl. Pokud ale budu toužit bruslit, úplně stejně můžu jet do Nového Jičína nebo Přerova. Přece když si jedu zalyžovat, tak taky vyrazím na hory," upřesnil svůj postoj.

Jak to funguje v Bystřici nad Pernštejnem?

Pro srovnání například v devítitisícové Bystřici nad Pernštejnem funguje zimní stadion téměř rok a dle slov jeho ředitele je plně využit.

„Město Bystřice má širokou spádovou oblast. Navíc je na Vysočině tradice ledního hokeje, takže poptávka po tomto sportu je veliká," uvedl Martin Svoboda.

Starosta Bystřice nad Pernštejnem vysvětlil situaci ve městě.

„Je to trochu složitější, ale v podstatě máme halu na leasing. Soukromník postavil stadion na vlastní náklady a my nyní splácíme ještě po dobu osmi let. Ta samá firma pak uzavřela s městem smlouvu na provoz po dobu patnácti let bez nároku na finance města. Vím, že tento rok je v černých číslech. Město má jisté kontrolní mechanismy a záruky," reagoval starosta na otázku výdělečnosti zimního stadionu.