Některé z témat jsou přitom ve společnosti stále tabuizovaná – v Echu se tak například reprezentovaly hned tři hospice. „Smyslem akce je představit co nejpestřejší škálu pomoci, jaká je u nás vůbec možná," nastínila za pořadatele Marie Šuláková z kulturního domu Echo.

Na jednom místě se tak setkalo třicet vystavovatelů, kteří nabízejí sociální, zdravotní pomoc či alternativní léčbu.

„Může se jednat o pomoc, o které lidé myslí, že ji nikdy nebudou potřebovat a najednou se dostanou do nečekané tíživé situace. Mohou to být finanční problémy, problém s domácím násilím. Všechny tyto otázky jsou nastoleny a lidé se o nich tady mohou dozvědět," dodala.

Jedním z vystavovatelů byla pečovatelská služba z Hranic, která už rok funguje při zdejší nemocnici. Klientům, kteří opouští nemocnici, mohou ihned nabídnout své služby.

„Snažíme se, aby lidé zbytečně nezůstávali na doležovacích odděleních. Nepotřebují zdravotnickou péči a jediným důvodem tak bývá to, že si rodina netroufá postarat o seniora nebo člověka zdravotně postiženého," vysvětlila vedoucí služby Radka Pospíšilová.

Péči o klienta navazují v momentu, kdy pacient opouští nemocniční zařízení. „Náš klient může být v domácím prostředí a my jen doplníme díky terénní službě to, co už člověk nezvládne sám bez pomocí rodiny," dodala.

Nejen pro seniory

Program přilákal do Echa také paní Věru Kunovskou z Týna nad Bečvou. „Byla jsem zvědavá, tak jsem se přijela podívat. Nechala jsem si změřit tlak a další hodnoty. Zjišťuji různé informace, které bych do budoucna mohla využít," prozradila.

Veletrh přitom neoslovil pouze seniory, přednášku o trénování paměti si vyposlechli i žáci základní školy. „Přišla jsem se třídou. Podle mého se trénování paměti netýká jen seniorů, ale také dětí, kteří si potřebují zlepšit paměť," řekla učitelka Základní školy Sluníčko Marcela Richterová.

Veletrh se v Lipníku nad Bečvou konal vůbec poprvé, organizátoři by z ní rádi udělali tradiční akci.

„Trh se dnes rozvíjí, je důležité o něm informovat. Jen ve městě máme pečovatelskou, asistenční službu, službu azylových domů a pro seniory. I oni jsou v problémech, ať už vlastní vinou či zásluhou svých dětí. Je to bezbranná skupina obyvatel a pokud starší lidé nemají rodinu, která jim trošku pomůže, tak mají smůlu. Snažíme se tedy tyto služby dále rozvíjet," uvedla místostarosta města Dana Navrátilová, která stála za myšlenkou veletrh uspořádat.