V polovině prosince loňského roku byly dokončeny zpožděné práce na úseku hřbitovní zdi vedoucí od Smuteční síně ke vchodu.

„Termín dokončení se posunul. Důvodem byl složitý postup při statickém zajištění nejen zdi, ale i náhrobků, které k ní z vnitřní strany přiléhají. Práce byly také na konci října a začátku listopadu pozastaveny, aby lidé nebyli rušeni při uctění památky zesnulých,“ vysvětlil mluvčí města Hranice Petr Bakovský.

Den strojírenství ve středu  ve dvoraně hranického zámku.
Řemeslo žije, ukázal strojírenský den ve dvoraně

Zbourají i bývalou márnici

Oprava zbývajícícho úseku zdi je pak naplánována na letošní jaro.

„Začne se postupným ubouráváním dosavadní zdi od vchodu podél ulice Hřbitovní. Bourání se bude týkat také budovy bývalé márnice. Poté začne dozdívání zdi a následně bude vybudována nová zeď kolem urnového háje,“ popsal Petr Bakovský.

Všechny tyto práce hodlá město stihnout v letošním roce.

„Dohromady s loňským rokem vychází tato akce zhruba na jedenáct milionů korun, z toho letošní práce přibližně na sedm milionů,“ upřesnil mluvčí.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Zájem o kotlíkové dotace je výrazně vyšší než v první vlně

O náhrobky se lidé bát nemusí

Ani při letošních opravách nevylučuje město, že v případech, kdy jsou náhrobky umístěny přímo na zdi, nebo v její těsné blízkosti, může dojít k jejich demontáži. Pozůstalí se však nemusí bát, po ukončení prací se náhrobky vrátí na původní místo.

Revitalizace hranického hřbitova bude po dokončení oprav zdi pokračovat dalšími etapami.

„Některé na sebe úzce navazují. Například je nutné komplexně řešit urnový háj, plochu starého hřbitova a dešťovou kanalizaci prakticky zároveň. Tyto akce musí být dobře koordinovány, aby při opravě jedné části hřbitova nedošlo k opětovnému poškození již opravených míst,“ zdůvodnil Petr Bakovský.

Potštátský zámek v roce 2018
V Potštátě opravili další stranu zámku

Přibude i nové parkoviště

Celková rekonstrukce hřbitova tak bude zahrnovat také úpravu cest, mobiliáře, osvětlení a odvodu dešťových a splaškových vod.

„Je nutné vyřešit například i zeleň v tomto prostoru a také plochu urnového háje. Potřeba je také vybudovat nezbytné zázemí pro správu hřbitova i pro návštěvníky a přidat parkovací místa,“ doplnil mluvčí.

Podle současných plánů by mělo nové parkoviště vzniknout poblíž ulice Hřbitovní. 

autor: David Král

Cementářské sídliště v Hranicích
Cementářské sídliště projde rekonstrukcí. Město se ptá, co by lidé rádi změnili