Podle údajů Českého statistického úřadu od 7. prosince do 11. ledna klesly v Olomouckém kraji ceny za litr polotučného pasterovaného mléka z 16,69 na 15,99 korun. To jsou však ceny, které platí pro spotřebitele ve vybraných obchodech. Ceny, které mlékárny platí výrobcům, jsou mnohem nižší. Pohybují se mezi sedmi a osmi korunami na litr.

„Loni byly ceny opravdu určené ke ztrátě. Oproti začátku roku se to nyní již trochu zlepšilo, blíží se na hranici rentability, když ovšem počítám jen přímé náklady,“ povzdechl si ředitel Troubecké hospodářské Bohumil Semenovič.

„My máme momentální cenu 7,78 korun na litr, na začátku roku to bylo pouhých 6,20 korun,“ upřesnil. Podobnou zkušenost má i Vladimír Lichnovský, předseda ZD Kokory.

Problémy s pšenicí a mákem

„Mléko pomalu roste na přijatelnější hladinu, kolem osmi korun. Horší je to s obilovinami, řepkou a mákem,“ upozornil na další problém Lichnovský.

Rok 2010 byl chladný a deštivý, takže zmíněných plodin se urodilo méně nebo v nižší kvalitě.

„Deště způsobily výpadek u řepky a máku. Na mák bylo chladno, deště zase způsobily to, že se z půdy vyplavily živiny, které pak už do rozbahněného pole nebylo možné dodat,“ upozornil Petr Huk, agronom z Tršické zemědělské. Méně se prý urodilo také pšenice.

„U nás byla ale ve vysoké kvalitě, takže jsme ji mohli prodat jako potravinářskou. Pokud je to jen krmné obilí, cena je pochopitelně nižší,“ dodal Huk.

V tomto případě však Tršická zemědělská tvoří výjimku.

„Loni byl propad úrody v celé Evropě kromě Francie. Neurodila se potravinářská pšenice, kde je pokles až o třicet procent,“ řekl majitel přerovské pekárny Vladimír Tiefenbach, který ceny pšenice a mouky pochopitelně bedlivě sleduje.

Zdražení kvůli DPH?

Dražší mouka však bohužel není zdaleka jediným důvodem, proč budou muset pekaři své výrobky zdražit. Tiefenbach se obává, že pokud poslanci schválí zvýšení DPH z deseti na devatenáct procent, bude to znamenat velký nárůst cen.

„Když se na to podívám z hlediska zaměstnavatele – zaměstnancům, kteří si mají kupovat o devět procent dražší výrobky, se tím sníží reálná mzda o devět procent. Čili budou chtít o to zvednout mzdu. Já tedy zaplatím devět procent navíc na dani a dalších devět zaměstnancům. Abych vyšel, musím cenu zvednout ne o devět, ale o osmnáct procent. A protože se zvýšily i ceny energií, zvlášť elektřiny, jsme na nějakých pětadvaceti procentech zdražení,“ spočítal Tiefenbach, který doufá, že k této situaci nedojde.

Statistiky z 11. ledna ukazují, že za uplynulý měsíc se v Olomouckém kraji ceny pečiva mírně snížily.

„V Olomouckém kraji jsou tyto ceny šetřeny v okrese Olomouc, Přerov a Šumperk,“ upřesnila vedoucí olomoucké pobočky ČSÚ Jarmila Benešová. Pracovníci úřadu však do svých šetření zahrnují jak menší obchody, tak supermarkety a hypermarkety. Tyto údaje však mohou být zavádějící.

„Rohlíky sice prodávají třeba za korunu, ale v jemných pečivech jsou minimálně o třicet procent dražší,“ konstatoval majitel přerovské pekárny. Statistici však zjišťují pouze ceny kmínového chleba a obyčejného bílého pšeničného pečiva.