"Nikdo to nečekal, ale svět se někdy zastaví. V úterý 2. března 2021 náhle odešel velký člověk, lídr, hudebník a vizionář Radim Pařízek. Podlehl komplikacím spojeným s nedávnou operací," informoval Deník Roman Jeřábek z mediální skupiny Pohoda.

Radim Pařízek, podnikatel, producent, ale především dlouholetý frontman skupiny Citron, byl mužem s širokým profesním i osobním záběrem a zájmy. Na přírodovědecké fakultě v Brně získal titul doktor přírodních věd (RNDr.).

Jako hudebník a lídr rockové legendy Citron dobyl nejvyšší mety. Legendární metalová kapela pod jeho taktovkou absolvovala úspěšné turné po Evropě i Spojených státech, prodala více než 1 milion desek a v roce 1987 získala Zlatého slavíka.

Hranická zkouška kapely Citron na turné, které se ponese ve vzpomínce na Standu Hranického
Citron v Hranicích zkouší na turné pro zemřelého zpěváka

"Radimovo metalové srdce tepe dále. Neméně úspěšný byl též v oblasti mediálního podnikání, jíž se věnoval od roku 1998, kdy založil Radio Čas, jednu z nejposlouchanějších stanic na Moravě a ve Slezsku. Čas samozřejmě pokračuje dál, stejně jako všechny jeho další mediální a telekomunikační aktivity včetně multiplexů. Věříme, že pod jeho patronátem bude jeho byznys i nadále vzkvétat," dodal dále Roman Jeřábek.

Radim Pařízek hrál s rockovým Citronem od roku 1979, pod jeho vedením pak kapela postupně "přitvrzovala" k metalovém zvuku. Ve druhé polovině 80. let skupina vydala superúspěšná alba Plni energie a Radegast, která patřila k zásadním počinům na poli tuzemského metalu a hardrocku. Pařízek jako kapelník provedl Citron i začátkem 90. let, kdy po odchodu zpěváka Ladislava Křížka skupinu postupně opustili i další kmenoví muzikanti.

V polovině 90. let přichází velký comeback Citronu, který se na podia vrací s repertoárem a slavnou sestavou z nejúspěšnějších let. Po smrti zpěváka Stanislava Hranického v roce 2013 pak ale dochází v kapele k rozkolu a většina sestavy zakládá vlastní projekt s názvem Limetal. Pařízek pokračoval s Citronem dál, k mikrofonu se vrátil zpěvák Ladislav Křížek, a s novou sestavou opět zamířil na koncertní podia. 

SKUPINA CITRON.
Frontman skupiny Citron Radim Pařízek: Bigbít byl a je především o revoltě...

Ostravský patriot

Radim Pařízek byl znám jako ostravský patriot.

"Ostrava je skvělým místem, kde se narodili nebo působili a působí skvělí zpěváci, hudebníci, výtvarníci, herci a literátí. Je to možná na první pohled pro někoho drsné město, kde se třeba ne všem žije lehce, ale úžasně inspirativní prostředí. Vždyť jen kolik Ostrava nabízí během celého roku festivalů, divadel, koncertů a dalších skvělých uměleckých nabídek. Co si více přát?" uvedl v jednom ze svých rozhovorů pro Deník.

"Úspěchy slavil krom dalšího i na poli závodního jachtingu, kde získal řadu cenných kovů i na mezinárodní scéně. Radim se k životu vždy stavěl čelem a nikdy se nezastavil před žádnou překážkou. Žádná meta pro něj nebyla nedosažitelná. Zůstává s námi dál," řekl závěrem Jeřábek.