Hrob lovců mamutů

„V podstatě se dá říci, že kde jsme v Předmostí kopli, tam jsme něco našli. I když se nám nepodařilo odkrýt nálezy z nejstaršího období paleolitu, které Předmostí proslavilo hromadným hrobem lovců mamutů,“ řekl vedoucí výzkumu Jakub Vrána.

Pracovníci Archeologického centra v Olomouci bádali v lokalitách v Předmostí a Dluhonicích, ale také v Horní Moštěnici a Bochoři. Výsledek jejich práce je ohromující - odvezli si více než jedenáct set beden artefaktů a antropologických nálezů.

„V sídlištních jamách ze starší a mladší doby bronzové jsme objevili mnoho pohřbů, což je jev pro toto období pravěku poměrně běžný. Některé z nich byly ale velmi neobvyklé. Například výplň jedné nepříliš velké zásobní jámy byla téměř celá zaplněna kostrami,“ přiblížil Jaroslav Peška, ředitel Archeologického centra v Olomouci.

Místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL)
Šetření úhynu na Bečvě? Praktiky jako v Černobylu, říká místopředsedkyně Senátu

Výkopové práce probíhaly s předstihem tak, aby neomezily plánovanou výstavbu D1. Kromě pohřebišť a poměrně běžných nálezů se našly také šperky, mince, pozůstatky pecí či zaniklých komunikací.

„Cenný byl pro mě nález keramického zlomku trůnu, na kterém je dochována část božstva, přesněji levá noha. Pochází z období neolitu, tedy mladší doby kamenné, a odkryli jsme jej na katastru Dluhonic, kousek od polní cesty, kde se našla i osada z období neolitu, a bylo zde několik pícek na zpracování potravin. Dochovaly se i nadzemní stavby prvních zemědělců a narazili jsme také na sekeromlat z pozdní doby kamenné, importovaný nejspíše z Balkánu,“ vyjmenoval archeolog Jakub Vrána.

Nálezy z různých epoch

Unikátní byl podle něj objev celého pohřebiště kultury zvoncovitých pohárů.

„V hrobech jsme objevili zlatý šperk, kamennou a kostěnou industrii či keltskou minci,“ upřesnil.

Archeologické nálezy pocházejí z různých epoch - doby kamenné, bronzové, železné, ale i raného středověku, zastoupeno je keltské osídlení a novověk zase dokládají relikty zaniklých cest.

Ilustrační foto
Chodník ve Ztracené ulici dostává zámkovou dlažbu

Vyzvednutím artefaktů práce archeologů nekončí. Naopak - teď je čeká náročná katalogizace, konzervace, fotodokumentace a další odborná činnost. Velké množství kosterních ostatků zkoumají antropologové.

„Rád bych archeologům poděkoval za skvělou práci a už se těším, až si některé z nově objevených nálezů budou moci lidé prohlédnout při návštěvě muzeí v Olomouckém kraji,“ uzavřel Jan Žůrek, krajský radní pro oblast kultury. Právě pod olomoucké hejtmanství archeologické centrum spadá.