Z osmi doposud odebraných vzorků v Olomoucké kraji hned pět nevyhovovalo hygienickým limitům. Při rozboru zjistili bakterie, které lidem mohou způsobit průjem.
„Výsledek prvních kontrol nás překvapil. Není vůbec dobrý: v pěti vzorcích z osmi obsahovala zmrzlina enterobacteriaceae,“ uvedla vedoucí oddělení výživy olomoucké krajské hygienické stanice Marie Procházková.
Enterobacteriaceae je rozsáhlá čeleď bakterií, jejichž existence v potravinách znamená značné znečištění. Žijí ve střevě a výkaly se dostávají do vnějšího prostředí. Jejich přítomnost například ve vodě ukazuje na fekální znečištění.
„Člověku mohou tyto bakterie za určitých okolností způsobit průjmová onemocnění,“ sdělila. Zmrzlinu odebírali hygienici v cukrárnách, restauracích a ve stáncích na Prostějovsku a Šumpersku.
Každý vzorek chladivé pochoutky prověřili důkladně – z jednoho zkoumaného druhu pokaždé odebrali a testovali pět vzorků.
„Zjišťovali jsme i salmonelu, ale tu rozbory neprokázaly,“ sdělila hygienička. Hygienici narazili na řadu nedostatků v provozovnách, kde zmrzlinu prodávali.
Zaměstnanci hlavně podceňovali osobní hygienu, nevhodně zacházeli s potravinami a špatně se starali o zařízení na výrobu zmrzliny.
„Byli si pochybení vědomi. Uložili jsme jim, aby provedli sanitaci a na vlastní náklady si poté zajistili nové odběry a nám prokázali, že zmrzlina je již zdravotně nezávadná,“ uvedla hygienička Procházková.
Postih zatím žádný neuložili. „Kontroly ještě nejsou uzavřeny,“ dodala. Hygienici budou v kontrolním tažení pokračovat v příštím týdnu, a to na Olomoucku a Přerovsku.
„Dbáme na hygienu. Vždycky jsme měli všechno v pořádku a jistě i máme,“ uvedla pracovnice přerovské cukrárny Cylindr - Caffe.
„Vzorky nám brali vloni a byly negativní. Problém může být v tom, že někteří zřejmě důkladně nečistí stroj na zmrzlinu. Nevím. My máme všechno v pořádku a lidé se nemusejí ničeho obávat,“ uvedla prodavačka z cukrárny U růže Věra Janotová.