Pokud jde o mikrobiologické vyšetření, dopadlo na výbornou. V několika případech však narazili na to, že prodejci dostatečně nečistili zmrzlinové stroje. Sami zmrzlináři, kteří se specializují na točenou, zdůrazňují, že vedle kvalitních surovin je právě péče o automat základem úspěchu.

„Od začátku sezony, která skokem ze zimy do léta začala i pro nás dříve, jsme namátkově provedli odběry na patnácti provozovnách. Nebyl nalezen žádný patogen, co by způsobil onemocnění,“ uvedla ředitelka Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Jitka Švecová.

Sklizeň rajčat ve skleníku ve Smržicích
Cherry rajčata z Hané slaví úspěch. V plánu je další obří skleník

Tři hříšníci

Ve třech případech však laboratoře odhalily mikroby, které dokazují, že prodejce se nevěnuje sanitaci stroje, jak by měl.

„Prokazují nedokonalé čištění zařízení. V těchto případech jsme zastavili provoz a nařídili sanitaci. Provozovatel následně museli doložit z akreditované laboratoře, že je jich vše v naprostém pořádku. Pak mohli pokračovat. Je to v jejich zájmu, tak se snažili,“ popisovala Švecová.

Podle známého štarnovského zmrzlináře Michala Čouky je dobrá točená zmrzlina o kvalitní surovině, ale také o kvalitě stroje a pozornosti, kterou prodejce automatu věnuje.

Povodí Moravy buduje v Olomouci na řece Moravě protipovodňová opatření
Povodí Moravy má Olomouci zaplatit 100 milionů. Za zábor pro stavbu

Čištění stroje zabere hodinu

„Padesát procent dělá stroj a zejména to, jak se o něj staráte. Pečlivé vyčištění jednoho automatu zabere hodinu. Právě kvůli časové náročnosti jsou tací, kteří na to kašlou,“ uvedl úspěšný zmrzlinář.

Jestli je zmrzlina kvalitní, nebo ne, mohou rozpoznat i sami zákazníci už pouhým okem.

„Nejsou-li dodrženy teploty skladování, je -li problém se strojem, je už na první pohled vidět, že se zmrzlina roztápí,“ poradila hygienička.

„Spotřebitel by měl sledovat i manipulaci s kornoutkem, zda prodejce nesahá jednou rukou na peníze i kornoutek, jestli používá mikrotenovou rukavici,“ doporučovala Švecová.

Hygienici v Olomouckém kraji v posledních letech nezaznamenali onemocnění ze zmrzliny, žádnou průjmovou epidemii.

„Dlouhou dobu nic takového nebylo. Výroba a manipulace se zmrzlinou jsou v Olomouckém kraji bezpečné,“ uzavřela hygienička.

Koupání na plumlovské přehradě
Plumlovská přehrada láká ke koupání, voda dostala jedničku