„Přijeli jsme od Valašského Meziříčí. Dlouho jsme v olomoucké zoo nebyli a jsme nadšeni, přestože se nemůže do pavilonů,“ podělili se o dojmy například manželé Kremplovi.

Sobotní trh v Olomouci, 17. dubna 2021
Konečně na trh! Počasí ale v Olomouci nepřálo, takto to vypadalo

Zoo v neděli odpoledne navštívili hlavně kvůli svým malým dětem. Ty si zhruba dvouhodinový pobyt mezi výběhy pořádně užily.

„Nejvíc se nám líbili asi lemuři. Prohlíželi si návštěvníky, odběhli se schovat a pak si nás zase přišli prohlédnout. Je to pro ně velká změna v porovnání se zavřenou zoo. Pak holky musely mezi kozy. Z výběhu jsme je nemohli dostat ven,“ usmívali se rodiče.

Lenochod Bohoušek doma u Dostálových, březen 2021
Lenochod jako domácí mazlíček? Bohouš si sám zajde na záchod, říká chovatelka

Otevření zoo, byť s omezeními a za dodržování protiepidemických opatření, přišlo právě včas na začátku hlavní návštěvnické sezony. Zoo se může aspoň trochu začít vzpamatovávat ze ztrát, které přesahují 14 milionů korun. Provoz zahrady je finančně náročný. Vedle potravy pro zvířata musí zaplatit vytápění pavilonů či mzdy pracovníků.

Stavba administrativní budovy Envelopa Office Center v Olomouci, 16. dubna 2021
Centrum Envelopa roste rychle. Bude tam vařit Paulus. A další nájemci?

V provozu je v zoo i populární Lanáček, který byl v neděli odpoledne v obležení, a zájemce vozil po prostorném areálu zahrady oblíbený vláček.

„Před vstupem do zoo sice byla fronta, ale nepřišlo nám, že je tu nějak moc lidí. Rozprostřeli se po zoo, která je velká. Líbilo se nám tady,“ hodnotili Jelínkovi, kteří přijeli z Mohelnice.

Návštěvníci zoologické zahrady by měli dodržovat rozestupy, nosit respirátory a dezinfikovat si ruce.

Chodcům a cyklistům se otevřela půlka rozestavěného "Rejnoka". Stavba nového mostu v Masarykově ulici v Olomouci, 16. dubna 2021
Po Rejnokovi už se chodí. Půlku nového mostu otevřeli pěším a cyklistům