Dopravně nejsložitější situace má trvat do března, kdy se budou opravovat ulice Dvorského a Darwinova.

„V té době bude úplně uzavřeno parkoviště u zoologické zahrady. V nutném případě se tam dostane jen záchranka,“ uvedl náměstek primátora Martin Major (ODS) s tím, že i samotná zoo dostala pokyn aby se na inkriminované období předem připravila a zásobila.

Náhradní parkoviště pro návštěvníky zoo vznikne u školního hřiště v centru obce. Docházka k bráně zahrady se jim tak prodlouží asi o pět minut. Zájezdové autobusy by měly parkovat na místě zvaném U Ovčačky směrem na Radíkov.

Major ale předeslal, že omezení může trvat o pár týdnů déle. „Nevíme, jaké bude počasí, jestli se neobjeví něco nečekaného při přeložkách sítí, složité je i geologické podloží, nebo se mohou případně objevit archeologické nálezy,“ vyjmenoval možné komplikace náměstek. Na leden je i svolána schůzka zástupců města s místními obyvateli.

Primátor Martin Novotný (ODS) naznačil, že termín prací je záměrný. „Je to období, kdy do zoo chodí nejméně lidí,“ vysvětlil. Pokládka potrubí bude na Kopečku probíhat celý příští rok, ale již v oblastech méně zatížených turisty. Podrobné informace chce radnice zveřejňovat na svých webových stránkách.

Pokud se práce protáhnou, uvažuje vedení města o posílení spojů MHD. „Dokonce je možné, že by autobusy jezdily ze Samotišek bezplatně,“ dodal Major.

Dobudování a rekonstrukce celé stokové a kanalizační sítě by mělo v Olomouci skončit do poloviny roku 2009, možní i dříve. Jen na Svatém Kopečku má přijít na 120 milionů korun. Po něm přijde na řadu Radíkov a Střední Novosadská.

Zatímco první část kanalizace přišla na necelých 600 milionů, probíhající druhá etapa, kdy se do země uloží 57 kilometrů potrubí, bude stát 1,3 miliardy korun. Evropská unie na ní městu přispěla 750 miliony korun.
Pavel Konečný