Lidé, kteří v zimě vyrazí do zoologické zahrady, se mohou i letos zapojit do každoroční inventury zvířat. Jejich úkolem je spočítat zvířata, která se v průběhu roku v zoo rodí, umírají, přicházejí i odcházejí. Proto je třeba vést jejich přesnou evidenci. Zooinventura probíhá od 3. ledna a potrvá až do 14. února.

Zájemci mohou spočítat třeba to, kolik členů má tlupa kotulů veverkovitých nebo smečka vlků. Na pokladně si vyzvednou hlasovací lístek k soutěži Zooinventura, vyplní ho a odevzdají opět na pokladně, nebo vhodí do připraveného boxu u východu. Pro ty, kteří se úkolu zhostí nejlépe, jsou připraveny hodnotné ceny.

„Je vidět, že se návštěvníci do soutěže zapojují, svědčí o tom i množství odevzdaných kupónů,“ popsala pracovnice pokladny.

Samice žraloka černoploutvého v olomoucké zoo
V olomoucké zoo uhynul žralok, jeden z nejstarších v Evropě

Nejvíce živo bylo u koz

Nejvíce živo bylo v sobotu již tradičně u výběhů s kozami, ale návštěvníci si nenechali ujít ani žirafy či pavilon opic. Ve volném výběhu pro kozy zakrslé došlo k úpravám.

„V rámci projektu regulace povrchových vod s rozpočtem 25 milionů korun došlo k výměně oplocení, zřídil se nový odvodňovací žlab a žebříky. Výběh dostal nový kabát a vypadá mnohem přívětivěji. Protože se jedná o místo, které se těší velké oblibě a zájmu, věřím, že jsme výběh zvelebili k radosti všech,“ přiblížil ředitel ZOO Radomír Habáň.

Populární výběh koz v olomoucké zoo prošel proměnou. Leden 2022
Kozy v novém. Obléhaný výběh v olomoucké zoo prošel proměnou

Výběh zakrslých koz najdou návštěvníci zoo po levé straně před příchodem na vyhlídkovou věž. Jedná se o jeden z prvních výběhů vůbec, původně určený pro chov muflonů. Kozy zakrslé obývají tento výběh od konce devadesátých let, kdy bylo sníženo oplocení a vybudovány žebříky pro děti tak, aby se stal výběh pro návštěvníky volně přístupným. Těší se oblibě zejména u nejmenších návštěvníků.