Své polní kuchyně tady rozbalí kuchařské týmy z Čech, Slovenska, Polska i Maďarska.

Návštěvníci se mohou těšit na pětatřicet gulášů připravených podle různých receptur. Ty budou moci zapít desítkou druhů piva. Zahájení akce je naplánováno na 10. hodinu.

„Letos přijede dvojnásobný počet kuchařských týmů než loni a uvaří zatím rekordní počet gulášů. To určitě přitáhne i více lidí, loni jich bylo na tři tisíce. Pokud bude přát počasí, očekáváme, že počet návštěvníků bude letos ještě vyšší,“ uvedla za organizátory Hana Matulová.

Každý ze soutěžících kuchařů bude mít k dispozici malý kotlík s uzavřeným ohništěm a také pomocníka a topiče. Soutěžní guláš bude muset tým připravit za pět hodin, jiná omezení neexistují.

„Maso a ingredience nejsou předepsány, takže záleží na fantazii a volbě každého kuchaře. Také letos se bude vařit klasický hovězí, ale i guláš z daňka, jelena, divočáka a dokonce i z pštrosa,“ upřesnil Luděk Bil z Přerova, který je otcem projektu a mistr kuchařského umění.

Úkolem soutěžní poroty bude hodnotit nejen chuť guláše, nápaditost a celkový vzhled pokrmu, ale také způsob přípravy včetně pořádku a čistoty v polní kuchyni i výzdoby místa.

„Letos poprvé proběhne také divácká soutěž, ve které nejlepší kuchařský tým určí sami návštěvníci,“ doplnila Hana Matulová.

Kolem poledne budou gulášové speciality k prodeji, aby jejich kvality posoudili i všichni ostatní.

Posezení návštěvníkům zpříjemní svým vystoupením silák Zekon, skupina šermířů Cordiallo a taneční skupina HIT i dobrá hudba v podání Pavla Nováka, Banjo Bandu Ivana Mládka a skupiny Pangea, která připomene slavnou éru Beatles.