Jeho zadržení vyvolalo mezi lidmi značné emoce a bývalá signatářka Charty 77 Simona Hradílková kvůli tomu podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Zásah při protestu při návštěvě prezidenta Zemana v Lipníku. Autor: DENÍK/Liba Mátlová

Zdroj: DENÍK/Liba Mátlová

Podle policie je muž podezřelý z přestupku podle zákona o právu shromažďovacímu tím, že bránil účastníkům ve splnění účelu shromáždění nepřístojným chováním.

„Svou hlasitou hudební produkcí rušil projev jednoho z účastníků shromáždění. Za přestupek lze uložit pokutu do výše 15 tisíc korun. V případě, že v průběhu šetření nedojde ke změně právní kvalifikace, bude přestupek oznámen k projednání místně příslušnému správnímu orgánu v Lipníku nad Bečvou,“ shrnul policejní komisař Libor Hejtman.

Setkání s občany na náměstí TGM v Lipníku nad Bečvou - červené karty pro prezidenta
Zemana v Lipníku vítaly červené karty. Zvukaře odvedla policie

Komando černě oděných mužů

Podle zadrženého zvukaře Jaroslava Hensla, který je v civilu IT specialistou, byl prý zákrok neadekvátní.

„Když jsme chystali protest v bytě nad restaurací, řekli nám policisté, že není z hlediska bezpečnosti dobré, když se v oknech pohybují lidé. Nemáme prý riskovat ani transparent z okna,“ líčí Jaroslav Hensl.

Ve chvíli, kdy se prezident Miloš Zeman objevil na pódiu, začala hrát z okna píseň Modlitba pro Martu, a před restaurací stály asi tři desítky občanů, kteří vytáhli nad hlavu červené karty.

„Na samotném konci písničky do místnosti nečekaně vtrhlo komando černě oděných mužů v kanadách. Dali mi před obličej kameru a chtěli, abych to vypnul. Všechno si natáčeli. Policisté mě obstoupili a řekli mi, že jsem porušil zákon - přečetli mi jen jeho paragraf. Dodali, že kvůli tomu budu omezen na svobodě,“ popisuje dále.

Budova ubytovny Chemik v ulici Velké Novosady
Než ubytovnu, raději Chemik zbouráme, rozhodli radní

Jejich verzi zásahu jsem nepodepsal

Policisté ho poté naložili do antonu a převezli na služebnu k výslechu.

„Poučili mě, co mám dělat, a sepsali své hodnocení zásahu, které trvalo asi dvě hodiny. Když jsem si ho přečetl, tak se mi nelíbilo, a proto jsem se pod něj nepodepsal,“ říká.

Jaroslav Hensl podle svých slov není žádný reakcionář ani buřič.

„Nepotřebuji se chovat nezákonně. Hudba hrála v soukromých prostorách a na druhé straně náměstí. Podle mě nenarušila průběh mítinku. Přišlo mi to nepřiměřené, mohl za mnou přijít jeden člověk a říct, ať hudbu vypnu,“ dodává s tím, že pokud bude vyzván, aby pokutu zaplatil, tak to udělá.

A proč se protestu zúčastnil?

„Za demokracii je potřeba pořád bojovat, nemůžeme se nechat zbytečně zastrašovat,“ vysvětluje.

Budova Gymnázia Jana Blahoslava v Přerově má nový kabát - fasáda se vrátila do své někdejší funkcionalistické podoby.
Budově gymnázia se vrátil její historický vzhled. Líbí se vám?

Velká vlna solidarity

Podle organizátorů protestu vyvolalo zadržení zvukaře na mítinku s prezidentem velkou vlnu solidarity.

„Volají nám lidé z celé republiky, protože jsou v šoku z toho, co se stalo. Žasneme nad nelibostí policejních složek nad tímto mírumilovným vyjádřením protestu,“ zhodnotila jedna z přítomných Marie Šuláková.

Dcera bývalého mluvčího Charty 77 Tomáše Hradílka Simona podala ještě ten den na policii trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Uvedla jsem v něm, že neznámý pachatel odvedl ze soukromého prostoru prvního patra nad restaurací U Marka na náměstí v Lipníku mého kamaráda Jaroslava Hensla, bytem v Lipníku,“ citovala z něj.

„Nevěděla jsem, kam ho odvezli, ani čím. Měla jsem tedy pocit, že se jedná o omezování osobních svobod. Po poradě s právníkem zvažujeme podání zprávy na GIBS, protože máme pocit, že byl tento zákrok neadekvátní a nesmírně hloupý. Písničku přerušili jen tři tóny před koncem,“ konstatovala Simona Hradílková, která je sama signatářkou Charty 77 a oceněnou účastnicí třetího odboje.

Návštěva prezidenta v mlékárně Olma Olomouc. Hostitelem Simona Sokolová, předsedkyně představenstva společnosti OLMA
V "Babišově" Olmě prezident dostal krabici másla

Ministr zasahuje

Mluvčí policie Libor Hejtman serveru Lidovky.cz řekl, že policisté vstupem do soukromých prostor neporušili zákon, protože jednali na základě zákona o policii. 

Ministr vnitra Milan Chovanec si tím tak jistý není. Na svém twitterovém účtu sdělil, že požádal Policejní prezidium o prověření zásahu.