„Nejčastěji pozorovaným druhem byla sýkora koňadra, která se vyskytovala na 90 zahradách ze sta. Na druhém místě se umístila sýkora modřinka (87 %) a teprve na třetím dříve nejhojnější zahradní ptačí druh kos černý (84 %).

Pozorování rovněž prokázala pokračující úbytek zvonka zeleného. Poprvé v 18leté historii byl pozorován jen na méně než 40 % zahrad (34 %). Přitom před deseti lety to byl ještě běžný pták vyskytující se na 70 % zahrad,“ informoval ředitel kanceláře ČSOP Petr Stýblo.

Hnědásek podunajský na Jindřichově Hoře.
Vyskytoval se jen na Moravě. V Českém lese létá vzácný motýl

Zvonek zelený se stal ptákem roku 2022. Udělením titulu chce Česká společnost ornitologická (ČSO) upozornit právě na ubývání tohoto dříve hojného druhu. Za posledních deset let Česko přišlo o dvě třetiny populace zvonků. Hlavní příčinou je závažná ptačí choroba trichomonóza.

„Ta je pro savce včetně člověka sice neškodná, pro ptáky je ale smrtící. Kvůli ní je zvonek jedním z nejrychleji ubývajících druhů posledního desetiletí,“ sdělil ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Kakadu přilbový.
Ptačí hity válcují hvězdy v hudební hitparádě. Opeřenci porazili i Abbu

Zimní kola soutěže Živá zahrada probíhají tradičně během vánočních svátků a na rozdíl od květnových kol jsou zaměřena výhradně na ptáky. Díky zapojení laické veřejnosti jsou zjišťovány cenné údaje o některých prvcích naší přírody. Ty pak mohou dobře posloužit jak vědcům, tak třeba v praktické ochraně přírody.